NOČ MODRIJANOV 2018 več kot uspešna!

1373

Noč Modrijanov 2018: poklon Sloveniji in njenim ljudem

Predsednik Slovenije Borut Pahor z Modrijani

Tako lepa in raznolika kot je Slovenija, tako ‘lepi’ in raznoliki smo ljudje, ki tukaj živimo. To je bilo osrednje sporočilo Noči Modrijanov 2018, s podnaslovom Tu smo doma. 
V celjski dvorani Zlatorog jo je v dveh zaporednih večerih, v identičnih ponovitvah, ustvarilo več kot sedemsto glasbenikov in plesalcev, k imenitnemu vzdušju pa je z vnetim sodelovanjem prispevalo okrog 12 tisoč obiskovalcev. 
Modrijane je s prijateljskim obiskom pred prireditvijo počastil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Letošnji oder Noči Modrijanov je bil Slovenija v malem. Nastopajoči so prihajali iz hiš, ki so tipične za slovenske pokrajine (npr. primorska hiša iz kamna, štajerska krita s skodlami, prekmurska s slamo …), tudi slovensko morje je valovilo pod čolnom.

Vsako od pokrajin je na odru ves večer zastopal ‘domači’ ansambel, doma prav od tam: za Dolenjsko so peli in igrali Novi spomini, iz Prekmurja so bili Mladi Pomurci, s Koroške je prišel ansambel Naveza, Primorsko je zastopal Ansambel AkordiAnsambel Jureta Zajcaje bil z Notranjsko – kraške regije, z Gorenjske Ansambel Storžič, v Ljubljani je bil Ansambel PoljanšekAnsambel Vikend pa je zastopal Štajersko. Poskočni muzikanti so bili vandrovci in so nastopali na vseh odrih, za vsako pokrajino pa so si nadeli tudi posebna oblačila.
Seveda so na odru ves večer bili tudi Modrijani.

Na odru so bile postavljene hišice, ki so tipične za slovenske pokrajine

Navada pa je že, da Noč Modrijanov soustvarijo res številni slovenski glasbeniki, vseh generacij in raznolikih zvrsti. Letos so se tako Modrijanom ob 28-ih narodno-zabavnih ansamblih med drugimi pridružili še Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Rok Ferengja, Nika Zorjan, Marjan Smode, Rok Kompare, Žan Serčič, Elda Viler, Manca Špik, Dejan Vunjak, Vinko Šimek, Alfi Nipič, Oto Pestner, Aleksander Jež, BQL, Vivere, 280 članski zbor Gimnazije Celje – Center, najboljši evrovizijski zbor Carmen manet, harmonikarski orkester Roka Švaba …

Modrijani o moči Noči Modrijanov

Zadovoljni Modrijani po Noči Modrijanov 2018

Blaž Švab: Noč Modrijanov ima moč, res ima moč. Zame, da spoznavam, kje so meje moje zmogljivosti, za druge, da jih spomni, na kaj smo lahko ponosni kot Slovenke in Slovenci. Menim, da smo velik narod, ki lahko piše velike zgodbe. Najbolj sem ponosen na to, ko se ljudje na Noči Modrijanov počutijo kot Slovenci, napisano z velikimi črkami. Ko nekdo po Noči Modrijanov reče, da je ponosen, da je Slovenec, takrat sem tudi jaz najbolj vesel.
Peter Oset: Kako sem vsako leto ganjen, ko vidim te ljudi v dvorani, ki Noč spremljajo, ki jo tako želijo doživeti, videti in na njej sodelovati. Želijo si tega občutka, tistih treh ur, ko vidijo in občutijo to slogo med ljudi: med občinstvom v dvorani, ki se objame in zaziblje ob melodiji, skupaj zapoje, med nastopajoči, ki pokažejo, kako se je možno povezati, ne glede na žanr, ne glede na spol, ne glede na to, od kod izhajamo … Vse povezave so na Noči mogoče, tako da je to res takšna moč, ki je ni povsod. Moč povezovanja, moč dobrih odnosov, to je moč, ki jo ima Noč Modrijanov.
Franjo Oset: Noč Modrijanov mi osebno prinaša veliko zadovoljstvo, prinaša pa mi tudi red, ogromno dela in res težko obdobje, ki je pred samim koncertom. Enako pa je po moje pri ljudeh. Ljudje doživljajo Noč Modrijanov, se mi zdi, kot res nekaj posebnega. Tisto kar je za nas nagrada, je nagrada tudi za njih. Mislim, da bi veliko manjkalo, če Noči Modrijanov na slovenskih tleh ne bi bilo več.
Rok Švab: Zame osebno je to, da nas Noč združi, največja radost. Po srcu sem veseljak in najbolj uživam, če se z mano veselijo tudi drugi. Zato je zame praznik, ko ljudje z nami sodelujejo, pojejo in se imajo dobro, kot je to bilo nocoj. To je zame največja sreča.

Komentarji