Folklorna skupina Tine Rožanc razprodala dvorano z zgodbo aleksandrink

1032

V soboto, 7. aprila 2018, je Folklorna skupina Tine Rožanc v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma izvedla svoj 69. letni koncert z naslovom “Aleksandrinke“. Z razprodano dvorano in čakajočo vrsto ljudi pred dvorano, v upanju, da se sprosti še kakšna prosta karta, je folklorna skupina razbila stereotipe o svoji dejavnosti in navdušila vse navzoče.

Rdečo nit koncerta so predstavljale zgodbe o aleksandrinkah, ženah, ki so v iskanju služb odhajale v Egipt, predvsem v takrat izjemno bogato Aleksandrijo.

Glasbeno-plesna produkcija je tako ponovno povezala na odru vse 3 generacije folklornikov, ki so poustvarjali ljudsko izročilo, predvsem z območja nekdanje Goriške in Istre. Kljub žalostni zgodbi aleksandrink, ki so se v svet podale zaradi revščine in bede doma, je skupina predstavila bolj pozitivno plat njihove zgodbe. Zgodbo treh mladih aleksandrink, ki so odšle v tujino v iskanju služb, tam predstavljale in širile pridih domače slovenske kulture ter se na koncu srečno vrnile domov k svojim družinam.

Letošnji koncert in program je bil v celoti zasnovan na novo, s strani mlade ekipe koreografov, glasbenikov in plesalcev. Tako so bili predstavljeni oblačilna dediščina in plesi izhajajoč iz prejšnjega stoletja, poustvarjeni s pridihom sodobnosti. V kombinaciji podob stare kulturne dediščine in pridiha sodobnosti, je folklorni skupini uspelo pritegniti pozornost prav vsakega navzočega v dvorani in razbiti mite o izpetosti naše kulturne dediščine in folklore nasploh. Kljub svežemu programu pa skupina ni pozabila nameniti pozornosti detajlom kostumov in pripomočkov, saj nekateri niso tako značilni za naše pokrajine, so pa bili ključni, da gledalci doživijo vzdušje in blišč tuje dežele.

Z izvrstno interpretacijo in vidnim navdušenjem nastopajočih je v dvorani zavladalo pozitivno vzdušje vseh prisotnih. Z zgodbo treh aleksandrink, ki se po blišču in bogastvu Aleksandrije srečno vrnejo domov, tudi Folklorna skupina Tine Rožanc že 69. zaključuje še eno zelo uspešno umetniško-kulturno interpretacijo in stremi novim izzivom naproti, ki jih bo prinesla 70. sezona delovanja skupine.

Komentarji