560 harmonik – nov rekord na Blejskem jezeru

758

Tradicionalno, zdaj že 6. srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru, je tokrat na Bled ponovno privabilo veliko število ljubiteljev tega inštrumenta.

Nekaj tisoč obiskovalcev je prišlo na svoj račun predvsem ob 12. uri. Iz kar 560 harmonike je ubrano zadonela Avsenikova skladba ”Otoček sredi jezera”. Da je bilo vzdušje popolno, je poskrbel Sašo Avsenik s svojim ansamblom. Udeleženci s harmonikami so namreč imeli čast zaigrati skupaj z njimi, kar je bila zagotovo svojevrstna in edinstvena priložnost.

Skupaj so zaigrali tudi Avsenikovo Na Golici in Slakovega Čebelarja, saj je bila ravno ta nedelja proglašena za 1. svetovni dan čebel. Ker je kislo vreme obetalo osvežitev v obliki padavin, so organizatorji malo pohiteli s povorko vseh udeležencev na Jezerski promenadi in jo uspešno zaključili z žrebanjem bogatih nagrad ter proglasitvijo najmlajšega in najstarejšega udeleženca.

Najmlajši je bil z manj kot petimi leti Enej Cizej iz Pariželj pri Braslovčah, najstarejši pa Franc Ostrelič z Brezij pri Tržiču, ki je pred dobrim mesecem dni dopolnil 83 let. Lani mu je ta laskavi naslov odnesel le nekaj dni starejši harmonikarski kolega.

Na Bled je tokrat prišlo 299 individualnih udeležencev in 13 organiziranih harmonikarskih skupin, ki so skupaj šteli 261 članov. Najštevilčnejši je bil Orkester Nika Polesa s šestdesetimi harmonikarji, za kar so prejeli dva hleba Blejskega sira. Ob dejstvu, da so na Bled prispeli s kar petimi avtobusi si lahko le predstavljate, koliko svojih ”navijačev” so pripeljali s seboj.

Po besedah idejnega vodje in glavnega organizatorja prireditve, sicer podžupana Občine Bled Tonija Mežana, take prireditve ne bi bilo moč izpeljati brez neumornih prostovoljcev. Letos se jih je prijavilo rekordnih 80, med njimi nekaj posameznikov, večinoma pa članov blejskih društev in klubov. Vodja prostovoljcev Jaka Bassanese in njegov namestnik Alen Kofol sta poskrbela, da je vsak opravil svoje delo.

Na harmonikarskih stojnicah so se predstavili različni ponudniki, ki so še dodatno poskrbeli za pestrost tega čudovitega dogodka. S harmonikami in ansamblom Saša Avsenika se je zaključila otvoritev blejske poletne turistične sezone. So pa organizatorji že povabili vse udeležence in številne obiskovalce na 7. Srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru, ki bo 19. maja prihodnje leto.      ​

Komentarji