13. Mednarodni festival Rutar

1102

Pokal Rutar, kot mu radi rečemo, se pravi, tekmovanje za najboljšega harmonikarja Rutar harmonike, je znova potekal v gostišču Mohorič, v Rikarjevi vasi, v Avstriji, kjer živijo koroški Slovenci. Naša ekipa je bila seveda zraven.

“Dobrodošli k v našo majhno vas na podeželju. Upam, da uživate v naši družbi,” nas je pozdravil organizator Josef Jernej. In dodal: “Tukaj pri nas živi veliko koroških Slovencev, ki se odlično počutijo in dobro razumejo z Nemci in Avstrijci.” Festival Rutar je letos potekal že trinajstič, lani pa so mu dodali še tekmovanje Rutar harmonika Live, ki se je tokrat odvilo drugič.

Organizator Josef Jernej je zelo vesel, da se koroški Slovenci zelo dobro razumejo z Nemci.

Na festivalu so nastopili številni naši ansambli, ki so skrbeli za dobro voljo, med njimi tudi Zaka pa ne, Poskočni muzikanti, Ansambel Zadetek, Družinski ansambel Lenarti, Rosa, Biseri, Napev, Nalet in še mnogi drugi. Obiskovalci so tako uživali v dvodnevnem glasbenem spaktaklu, ki so ga popestrili še razni virtuozi na Rutar harmonikah.

Rikarjeva vas je bila polna mojstrov na Rutar harmoniki.

Strokovna komisija ni imela lahkega dela pri izbiri najboljšega harmonikarja, je pa zanimivo, da je že drugo leto zapored s konkurenco pometel mladi virtuoz Gašper Belaj iz Gornjega grada, ki mu na tem mestu seveda še enkrat iskreno čestitamo. Tekmovalo je kar 52 harmonikarjev iz Slovenije, Hrvaške, Južne Tirolske in Avstrije, ki so bili razdeljeni v pet starostnih skupin.

S konkurenco je že drugič zapored pometel mladi Gašper Belaj.

Je pa Rutar harmonika, ki je med glasbeniki izjemno priljubljena, na sceni že od sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, zato je več kot odlično, da so se v Rikarjevi vasi spomnili festivala in tekmovanja v njeno čas.

Napisal: Iztok Gartner

 

Komentarji